tisdag 8 juli 2008

Mat hos Konjären - Del 2

Spontan middag hos konjären startar 08:30 med val av huvudvin till varmrätten. Riktlinjen var "bordeaux hyfsat mogen 88, 89 eller 90. Valet har fallit på Chateau Figeac 1989.
Jag, konjären och driektören har bara drukit två Chateau Figeacer tillsammans. 1985 på hambergsfisk där den med rätta stod i skuggan av Latour 1985 och en gång när vi drack 90:an på Pokermannens middag på grythyttans Gästgivferi.
Figeac -90 som egentligen är en något "farlig" årgång (pga fatburen tca) visade sig från sin bästa sida både i vitalitet och renhet med mycket god frukt och krydda.
Spännande nog så får 89 och 90 otroilgt olika betyg om man heter RP eller om man bor på britiska öarna. Men ikväll kan vi med 90:an i gott minne själva ha åsikter om saken...

En bild från Grythyttans Gästgivferi, Chateau Figeac 1990 i konkurens med Ch Palmer 1982, Lafite-Rotschild 1983, Moulin Touch 1959, Tokaij Azus Essentzia 1957 och en Dow´s Vintage port 1963:a

Inga kommentarer: